ارتباطات وایرلس

در حالت کلی هدف از ارتباطات بی سیم یا رادیویی، ارسال و دریافت اطلاعات به کمک جریانی از انر‍ژی امواج الکترومغناطیس از طریق انتشار مولفه‌های شدت میدان الکتریکی و مغناطیسی میان یک یا چند نقطه می‌باشد.

سیستم‌های بی سیم اغلب زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که به هر علت امکان ایجاد ارتباطات کابلی میان نقاط وجود نداشته باشد. برقراری ارتباط با سیستم‌های متحرک و همچنین مناطق دور افتاده و صعب العبور جغرافیایی را میتوان اصلی‌ترین ماموریت سیستم‌های ارتباطی بی‌سیم در نظر گرفت. این تعریف خاص به روشنی ثابت می‌کند که نیاز جهان به رادیو و آنتن هرگز از میان نرفته و مقوله ارتباطات بی‌سیم علی رغم پیشرفت لحظه‌ای ارتباطات کابلی، هرگز کهنه و منسوخ نخواهد شد !

  • ارتباط یک نقطه با یک نقطه: در این حالت لینک ارتباطی تنها میان دو نقطه برقرار می‌گردد (Point To Point). بیسیم‌های آنالوگ قدیمی نمونه بارز این سیستم‌های ارتباطی می‌باشند.
  • ارتباط یک نقطه با چند نقطه: در این حالت در یک سمت لینک ارتباطی تنها یک نقطه و سمت دیگر چندین نقطه قرار می‌گیرد (Point To Multi Point). سیستم‌های پخش رادیویی و تلویزیونی با یک فرستنده و تعداد فراونی گیرنده و همچنین Access Point‌ها در شبکه‌های WLAN با قابلیت سرویس دهی به تعدادی کلاینت نمونه بارز این سیستم‌های ارتباطی می‌باشند.
  • ارتباط چند نقطه با چند نقطه: در این حالت یک سیگنال به کمک آرایه‌ای از آنتن‌ها برای مقصد ارسال می‌گردد. در سمت دیگر لینک نیز آرایه‌ای مشابه اقدام به دریافت و آشکارسازی سیگنال می‌نماید. این تکنیک که اصطلاحاً دایورسیتی فضایی یا (MIMO (Multi In Multi Out نامیده می‌شود جهت افزایش ظرفیت کانال مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سیستم‌های بیسیم بر اساس تعداد نقاط فرستنده و گیرنده، به چند دسته کلی تقسیم بندی می‌شوند:

موارد مهم در ارتباطات نقطه به نقطه:

1-      محاسبات قوس زمین

2-      بررسی و امکان سنجی دید کامل و مستقیم

3-      اندازه گیری فاصله بین دو نقطه

4-      بررسی میزان نویز محیط فرکانسی

5-      بررسی نیازهای مشتری (سرعت انتقال داده‌ها)

6-      بررسی شرایط آب و هوایی

عوامل موثر در برقراری لینک Wireless چیست :

فاصله بین نقاط

در سیستم وایرلس با افزایش فاصله، پهنای باند قابل دریافت بین دستگاه‌های وایرلس افت می‌کند و با هر چه بیشتر شدن این فاصله پهنای باند کمتر و کمتر می‌گردد تا جایی که دیگر امکان برقراری ارتباط از بین می‌رود. برای فواصل مختلف با توجه به پهنای باند مورد نیاز باید تجهیزات مناسب با آن برای شبکه وایرلس انتخاب گردد تا بتوان به بهره مطلوب دست یافت.

دید مستقیم در وایرلس

تجهیزات وایرلس برای برقرار کردن لینک نیازمند دید مستقیم هستند. بدین معنی که بین آنتن‌های دستگاه‌ها نباید مانعی وجود داشته باشد. موانع با توجه به نوع ماده بکار رفته باعث جذب کامل یا مقداری از سیگنال رادیویی شده و در نتیجه ارتباط بطور کامل قطع گردیده و یا با افت شدید پهنای باند همراه خواهد بود. برای رفع موانع شبکه وایرلس ابتدا نقاط با کمک نرم افزار مورد تحلیل قرار داده و سپس دکل با ارتفاع مناسب نصب توسط این شرکت می‌گردد تا دید مستقیم بین دو نقطه فراهم گردد.

تداخل فرکانسی در شبکه وایرلس چیست و چه اثری دارد؟

دستگاه‌های وایرلس برای انتقال دیتا از امواج رادیویی بهره می‌گیرند. هر موج رادیویی دیگر با فرکانس مشابه در مسیر، باعث اغتشاش و تخریب سیگنال‌های ارسالی در شبکه وایرلس می‌گردد که به آن نویز گفته می‌شود. نویز می‌تواند توسط دستگاه‌های وایرلس دیگر در محیط، کابل‌های فشار قوی برق، دستگاه‌های الکترو مغناطیسی و موارد مشابه ایجاد گردد که نتیجه آن قطع شدن ارتباط، قطع و وصل شدن لینک و یا افت پهنای باند گردد. برای اینکه بدانید اثر تداخل در شبکه وایرلس چیست، در مناطق شلوغ سبب کندی شدید تا قطع کامل می‌شود.

برای غلبه بر نویز محیط از روش‌هایی مانند استفاده از دستگاه‌های وایرلس، با امکان انتخاب فرکانس‌های متعدد، استفاده از آنتن مناسب، پیدا کردن بهترین باند خالی فرکانسی و تنظیمات دستگاه بهره گرفته می‌شود تا بتوان لینک را با بهترین کیفیت برقرار نمود.

فرکانس‌های مجاز برای این ارتباط ۹۰۰ MHzو ۲,۴GHz و ۵,۸GHz می‌باشد که دستگاه‌های با استفاده عمومی در این فرکانس‌ها ساخته می‌شوند. برای استفاده از فرکانس‌های دیگر اجازه سازمان تنظیم و مقررات رادیویی الزامی است.

امنیت شبکه وایرلس

استفاده از شبکه وایرلس به این علت که از ساختمان‌ها و مکان‌های مجاور نیز امکان اتصال به آن وجود دارد نیاز به تنظیمات امنیتی و رمز گذاری دارد تا جلوی دسترسی افراد غیر به مجموعه گرفته شود. از روش‌های احراز هویت و رمز گذاری شبکه وایرلس میتوان به WEP, WPA و Access List اشاره کرد.

سیگنال‌های رادیویی ارسال شده به سمت مقصد، در صورتی که یک دستگاه وایرلس در مسیر قرار داده شود قابل دریافت می‌باشد. بدین صورت اطلاعات ارسالی و دریافتی در اختیار افراد غیر قرار گرفته و می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

برای جلوگیری از این امر شرکت‌های تولید کننده تجهیزات و موسسه تحقیقات و استاندارد شبکه‌های بیسیم از سیستم‌های رمز نگاری در دستگاه‌ها استفاده می‌کنند تا داده‌ها رمزنگاری شده و پس از دریافت رمز گشایی و مورد استفاده قرار گیرد. مورد دیگر امکان تعریف دستگاه‌ها برای همدیگر می باشد که دستگاهی به جز دستگاه روبرو امکان اتصال به لینک را نداشته باشد. پس از نصب لینک بسته به میزان حساسیت اطلاعات ارسالی تنظیمات مورد نیاز در دستگاه‌ها ایجاد می‌گردد تا امنیت مورد نیاز شما برقرار شود.

تجهیزات شبکه وایرلس چیست؟

برای برقراری شبکه وایرلس محصولات تولید شده توسط شرکت‌های مختلف دارای پارامترهای متنوعی می‌باشند. میتوان به قدرت خروجی، گین آنتن، نوع کابل، بازه فرکانسی، کیفیت در تولید محصول، پارامترهای امنیتی و امکانات کمکی اشاره کرد.

شرکت ارتباطات خاورمیانه آریانا با توجه به نیاز مشتریان خود در زمینه ایجاد ارتباطات پرسرعت، پایدار و قابل توسعه تمامی خدمات لینک‌های ارتباطی Wireless را در اسرع وقت با بهترین کیفیت و با مزایای رقابتی به مشترکین خود ارائه کند.